29. 8. 2025 Festival dobovej kuchyne na Beckove

29. 8. 2025 Festival dobovej kuchyne na Beckove

Festival dobovej kuchyne na Beckove

Bez nové skvělé posily v kuchyni Leničky, by ukázky rozhodně tak dobře nedopadly!

Bez nové skvělé posily v kuchyni Leničky, by ukázky rozhodně tak dobře nedopadly!

V pátek 29. 8. 2025 jsme se na nádherném slovenském hradě Beckově účastnili Festivalu dobovej kuchyne. Tentokrát jsem si na pomoc pozvala novou kuchařku Leničku a prodloužený víkend jsme tak v podstatě pojaly jako dámskou jízdu. Akce se konala v pátek, jelikož si na Slovensku v tento den připomínají Slovenské národní povstání a je tedy dnem pracovního klidu. To ale rozhodně neplatilo pro osádku a návštěvníky hradu. Ačkoliv se Beckov nachází na dohled českých hranic, čekala nás ve čtvrtek večer téměř šestihodinová cesta. O to milejšího se nám dostalo přijetí účastníky soutěže, kteří nás o půlnoci na hradě přivítali. Ráno jsme lehce s obavami zjistila, že se nám sice dostalo cti usídlit se s ukázkami středověké kuchyně v nejmalebnější části hradu, ale vede sem cesta po několika příkrých schodištích. Naštěstí nám organizátoři pomohli vše vynosit, takže jsme mohly být v 10:00 připraveny na „značkách“.

V rámci festivalu se utkaly čtyři soutěžní kuchyně ze Slovenska v přípravě kaše čtyř barev podle receptu z mé knihy Gastronomie českého středověku. Můj projekt se ale účastnil jako nesoutěžní a spolu s nabídkou ochutnávek studených pokrmů jsme prezentovaly potřebné vybavení kuchyně, která by v té době vařila nejexkluzivnější lahůdky. V rámci ochutnávek tak návštěvníci mohli okusit náš tradiční višňový konkavelit, kaši mandlovou studenou, syrnou kaši, která se na svatbách dělá, nakládaný zázvor a novinku kandovaný křen. Ukázku jsem také obohatila o nové vybavení, které mi řemeslníci vyrobili v průběhu léta. Například mečový rožeň, struhadlo, vidlici na maso, sadu dýhovaných nádob, keramický zvon a nový obří kamenný hmoždíř. Otestovala jsem také nové infotabule věnující se tomu, co ve středověku ovlivňovalo složení jídelníčku a také způsobu, jakým se strojily bankety. V rámci ukázek mě také velice potěšilo, že se někteří návštěvníci dokonce přijeli podívat i přímo na nás a chtěla bych jim touto formou ještě jednou velice poděkovat.

Hodnocení soutěžních pokrmů dalo „zabrat“

Ve tři hodiny potom proběhlo vyhodnocení kuchařské soutěže. Pokrmy hodnotili jednak diváci, ale také tří členná porota, ve které mi bylo velikou ctí zasednout. Spolu s Lovcom hradů a historičkou paní doktorkou Danielou Dvořákovou jsme posuzovali vzhled, adekvátnost použitých surovin a chuť soutěžních kaší čtyř barev. Ačkoliv byly síly velice vyrovnané a rozhodování komplikované, trochu jej bohužel usnadnilo, že se jedna z kuchyní rozhodla kaši dozdobit lyofizovaným ovocem, což je moderní způsob konzervování. První místo si proto zaslouženě odnesl projekt Via Castrum. Festival se koná každý rok, takže pokud jste jej nestihli letos, můžete to za rok napravit.

Jelikož byl ale víkend ještě před námi, rozhodly jsme se v podvečer přejet na festival Germania Subacta do Hradišťka u Mušova. Zde se konal největší festival antické římské a germánské kultury v Čechách, kde jsme následující den statečně korzovaly coby Římanky.  Na zpáteční cestě jsme se ještě v neděli v poledne stihly zastavit na Vlkovsku u Havlíčkova Brodu, kde probíhala tavba skla středověkým způsobem. Zde jsem měla možnost obohatit vybavení kuchyně o další hrnce a poklice špičkové kvality od Staré hrnce/Historical pottery. O vaření v nich vám poreferuji v jednom z následujících článků.

SHARE IT:

Comments are closed.