Omáčka Cameline

Omáčka Cameline

Omáčka cameline V období vrcholného středověku začal vznikat v rámci významných evropských panovnických dvorů, které spolu byly ve vzájemném sociokulturním kontaktu, fenomén mezinárodní gastronomie. Charakteristické pro ni bylo mimo jiné užití luxusních surovin v podobě importovaného exotického koření, barevnost pokrmů a jejich symbolika....

Continue reading →

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor Slovo zázvor vychází z původního označení zizinger. Vyskytuje se ve velkém množství pozdě středověkých a raně novověkých kuchařek, které byly určeny pro tehdejší elitu. Prameně jej na našem území dokládá ke sklonku 14. století Klaretův Glosář, dále lékařské...

Continue reading →

Jak připravit hostinu snadno a rychle neděle 23. 3. 2025

Jak připravit hostinu snadno a rychle neděle 23. 3. 2025

23. 3. 2025 Jak připravit hostinu snadno a rychle Workshop je určen pro ty, kteří mají zkušenosti s vařením na akcích pro účely "oživené historie" či reenactmentu a rádi by si přípravu pohoštění na místě co nejvíce ulehčili, aniž by...

Continue reading →

Perník neboli peprník

Perník neboli peprník

Perník neboli peprník Jednou z nejvíce oblíbených laskomin je od pradávna perník, jenž se také nazýval peprník, podle pepře, který zprvu tvořil základ kořenící směsi. Ten je patrně odvozen z německého Pfefferkuchen, tedy pepřový koláč. Perníky byly od středověku v...

Continue reading →

5. 4. 2025 Kouzlo ohně a dýmu II.

5. 4. 2025 Kouzlo ohně a dýmu II.

5. 4. 2025 Kouzlo ohně a dýmu II. Vyzkoušejte si, jaká byla kuchařská profese a jak se vyvíjela v průběhu středověku. Provedu vás celým procesem od rozkřesání jiskřičky ohně po finální servírování pokrmu. Uvaříme si společně na replikách a vizuálních...

Continue reading →

14. – 15. 9. 2024 Dny evropského kulturního dědictví v Státním hradu a zámku Jindřichův Hradec

14. – 15. 9. 2024 Dny evropského kulturního dědictví v Státním hradu a zámku Jindřichův Hradec

14. – 15. 9. 2024 Dny evropského kulturního dědictví v Státním hradu a zámku Jindřichův Hradec Zatímco předchozí akce se doslova topila ve slunci a davy návštěvníků neznaly konce, tento víkend byl spjat naopak s uplakaným počasím a neblahým očekáváním budoucích...

Continue reading →

7. 9. 2024 Trocnovské slavnosti

7. 9. 2024 Trocnovské slavnosti

7. 9. 2024 Trocnovské slavnosti Nádherné počasí přilákalo spolu s pestrým programem slavnostní i obrovské množství návštěvníků, kteří byli lačni ochutnat na čem si naši urození předci pochutnávali na slavnostních banketech. Ačkoliv jsme nápor lidí v rámci degustací předvídali, realita předčila všechna...

Continue reading →

Křest knihy Gastronomie českého středověku

Křest knihy Gastronomie českého středověku

Křest knihy Gastronomie českého středověk V sobotu 8. 6. 2024 jsme v rámci připomínek výročí Bitvy Malešov na stejnojmenné tvrzi pokřtili v plné autorské sestavě knihu Gastronomie českého středověku, na které jsme pracovali více než tři roky. Kmotrem jí byl...

Continue reading →

Ukázka v pořadu Snídaně s Novou

Ukázka v pořadu Snídaně s Novou V rámci propagace výročí Bitvy Malešov 2024 jsem byla pozvána do tohoto pořadu, abych zde představila některé pokrmy, které čtenáři najdou v knize Gastronomie Českého středověku a ve stručnosti divákům představila, co bylo pro středověkou kuchyni typické....

Continue reading →

Gastronomie českého středověku

Gastronomie českého středověku

Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme. Patří mezi ně například mandlové mléko,...

Continue reading →