Čvn
09
2025
27. Dobývání Curia Vitkov
Tradiční akce, jenž se bude konat 19. - 20. července v archeoskanzenu Curia Vitkov jistě nadchne všechny příznivce české historie. V rámci bohatého programu naleznete i ochutnávky Gastronomie českého středověku, tentokrát v samotné černé kuchyni paláce....
Čvn
09
2025
14. 6. Řemeslnický den na Curia Vitkov Druhý červnový víkend tradičně ožívá archeoskanzen Curia Vitkov u Horního Vítkova řemeslníky, kteří jej zaplní a návštěvníky seznamují s nejrůznějšími dovednostmi, které naši předci žijící na přelomu 12. a 13. století ovládali a my...
Kvě
19
2025
5. 4. 2025 Kouzlo ohně a dýmu II. Druhý běh workshopu, který se konal v malebném prostředí archeoskanzenu Curia Vitkov, proběhl vskutku v aprílovém duchu. I když byly původně plánovány workshopy dva, z mnoha zapeklitých důvodů nakonec musel být sobotní...
Kvě
05
2025
Vyšehrad Karla IV.
28. 6. zavítám v rámci prezentace spolku Doba Karlova na staroslavný Vyšehrad, kde budeme návštěvníkům prezentovat, jak žili naši předci v době vlády Karla IV. Na stanovišti věnovaném gastronomii vám ukážu, co byste nalezli v movitější kuchyni...
Kvě
05
2025
Trojmezí 1170-1278
Ve dnech 26. až 28. září 2025 proběhne na hradě Landštejn první ročník akce Trojmezí 1170-1278. Událost je koncipovaná konkrétně do roku 1251, kdy se na hrad sjede panstvo z okolí, aby zasedlo k jednomu stolu a v...
Dub
28
2025
23. 3. 2025 Jak připravit hostinu snadno a rychle II. běh workshopu byl určený pro ty, kteří mají zkušenosti s vařením na akcích pro účely "oživené historie" či reenactmentu a rádi by si přípravu pohoštění na místě co nejvíce ulehčili,...
Dub
28
2025
12.-13. 10. 2024 Kouzlo ohně a dýmu Účastníci workshopů, jenž se konaly v sobotu a neděli v archeoskanzenu Curia Vitkov si mohli vyzkoušejte, co obnášela kuchařská profese a jak se vyvíjela v průběhu středověku. Uvařili jsme si společně na replikách...
Dub
27
2025
5.-6. 9. 2025 Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové
V rámci slavností budete můžete nejenom ochutnat pokrmy uvařené podle středověkých receptů, ale také vám předvedeme vybavení a nádobí movitějších pozdně středověkých kuchyní, bez kterých by tehdejší kuchaři vybrané pokrmy jen...
Dub
18
2025
Omáčka cameline
V období vrcholného středověku začal vznikat v rámci významných evropských panovnických dvorů, které spolu byly ve vzájemném sociokulturním kontaktu, fenomén mezinárodní gastronomie. Charakteristické pro ni bylo mimo jiné užití luxusních surovin v podobě importovaného exotického koření, barevnost pokrmů a jejich symbolika....
Úno
09
2025
Nakládaný zázvor Slovo zázvor vychází z původního označení zizinger. Vyskytuje se ve velkém množství pozdě středověkých a raně novověkých kuchařek, které byly určeny pro tehdejší elitu. Prameně jej na našem území dokládá ke sklonku 14. století Klaretův Glosář, dále lékařské...