Dub
18
2025
Omáčka cameline
V období vrcholného středověku začal vznikat v rámci významných evropských panovnických dvorů, které spolu byly ve vzájemném sociokulturním kontaktu, fenomén mezinárodní gastronomie. Charakteristické pro ni bylo mimo jiné užití luxusních surovin v podobě importovaného exotického koření, barevnost pokrmů a jejich symbolika....
Úno
09
2025
Nakládaný zázvor Slovo zázvor vychází z původního označení zizinger. Vyskytuje se ve velkém množství pozdě středověkých a raně novověkých kuchařek, které byly určeny pro tehdejší elitu. Prameně jej na našem území dokládá ke sklonku 14. století Klaretův Glosář, dále lékařské...
Led
17
2025
23. 3. 2025 Jak připravit hostinu snadno a rychle Workshop je určen pro ty, kteří mají zkušenosti s vařením na akcích pro účely "oživené historie" či reenactmentu a rádi by si přípravu pohoštění na místě co nejvíce ulehčili, aniž by...
Pro
26
2024
Perník neboli peprník
Jednou z nejvíce oblíbených laskomin je od pradávna perník, jenž se také nazýval peprník, podle pepře, který zprvu tvořil základ kořenící směsi. Ten je patrně odvozen z německého Pfefferkuchen, tedy pepřový koláč. Perníky byly od středověku v...
Pro
14
2024
5. 4. 2025 Kouzlo ohně a dýmu II. Vyzkoušejte si, jaká byla kuchařská profese a jak se vyvíjela v průběhu středověku. Provedu vás celým procesem od rozkřesání jiskřičky ohně po finální servírování pokrmu. Uvaříme si společně na replikách a vizuálních...
Pro
13
2024
14. – 15. 9. 2024 Dny evropského kulturního dědictví v Státním hradu a zámku Jindřichův Hradec Zatímco předchozí akce se doslova topila ve slunci a davy návštěvníků neznaly konce, tento víkend byl spjat naopak s uplakaným počasím a neblahým očekáváním budoucích...
Pro
13
2024
7. 9. 2024 Trocnovské slavnosti Nádherné počasí přilákalo spolu s pestrým programem slavnostní i obrovské množství návštěvníků, kteří byli lačni ochutnat na čem si naši urození předci pochutnávali na slavnostních banketech. Ačkoliv jsme nápor lidí v rámci degustací předvídali, realita předčila všechna...
Pro
13
2024
Křest knihy Gastronomie českého středověk V sobotu 8. 6. 2024 jsme v rámci připomínek výročí Bitvy Malešov na stejnojmenné tvrzi pokřtili v plné autorské sestavě knihu Gastronomie českého středověku, na které jsme pracovali více než tři roky. Kmotrem jí byl...
Pro
13
2024
Ukázka v pořadu Snídaně s Novou
V rámci propagace výročí Bitvy Malešov 2024 jsem byla pozvána do tohoto pořadu, abych zde představila některé pokrmy, které čtenáři najdou v knize Gastronomie Českého středověku a ve stručnosti divákům představila, co bylo pro středověkou kuchyni typické....
Pro
13
2024
Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme. Patří mezi ně například mandlové mléko,...