12.-13. 10. 2024 Kouzlo ohně a dýmu

12.-13. 10. 2024 Kouzlo ohně a dýmu

12.-13. 10. 2024 Kouzlo ohně a dýmu 

Ačkoliv se o své přihlásil již podzim a teploty šly dolů, s vesele plápolajícím ohněm v kuchyni a horským hypokratem v hrnku, nám bylo dobře.

Účastníci workshopů, jenž se konaly v sobotu a neděli v archeoskanzenu Curia Vitkov  si mohli vyzkoušejte, co obnášela kuchařská profese a jak se vyvíjela v průběhu středověku. Uvařili jsme si společně na replikách a vizuálních rekonstrukcích středověkého nádobí menu o několika chodech, na kterém jsme si také v závěru pochutnali. Ačkoliv je archoeskanzen datačně koncipován do 12. století, postihli jsme postupný vývoj kuchyňského a stolního nádobí od 12. do konce 15. století. Z toho důvodu také recepty pocházely především ze 14. a 15. století, abychom na nich mohli demonstrovat postupnou evoluci kuchařských předpisů a postupů v důsledku proměny kuchyňského vybavení a nádobí. Pověděli jsme si, čím se česká kuchyně lišila například od francouzské, italské, anglické a jaký byl rozdíl ve stravě chudých a nobility. Důležitým tématem také byl systém chodů, párování pokrmů a jejich servírování. To jsme si mohli prakticky ozkoušet v závěrečné části, kdy bylo třeba všechny navařené báječné pokrmy zkonzumovat.

I když byl každý z workshopů trochu jiný, jelikož byl přizpůsobený na míru i samotným účastníkům, atmosféra byla pokaždé úžasná.

Ačkoliv byl optimální počet účastníků plánován pro pět, sešli jsme se v o něco menším počtu, což se ale příznivě odrazilo na komornější atmosféře. Pohodové vyznění workshopu nemohlo narušit ani, to že nás několikrát potrápila dýmající kuchyně, což ale k vaření „po staru“ nedomyslitelně patří. Sobotní workshop byl určen především pro reenactory a příznivce „oživené historie,“ kteří měli již s vařením přímo na ohni alespoň základní zkušenost. Ten nedělní byl otevřen širší veřejnosti. V úvodu jsme se zahřáli hypokratem z bílého vína a potom postupně navařili kaši z bobů, rozebieranou slepici, křepelku, kdoulový a višňový maz. Největším zážitkem ale dozajista byla příprava lososové paštiky v ideální rekonstrukci pece z 12. století v kuchyni paláce.

Velký dík patří Trissfoto za báječné fotky, jenž naleznete zde a účastníkům workshopů za možnost strávit nádherný víkend v příjemné společnosti nadšenců do středověké gastronomie.

 

Vařilo se v kuchyni paláce archeoskanzenu Curia Vitkov.

 

 

SHARE IT:

Comments are closed.