23. 3. 2025 Jak připravit hostinu snadno a rychle II.
23. 3. 2025 Jak připravit hostinu snadno a rychle
II. běh workshopu byl určený pro ty, kteří mají zkušenosti s vařením na akcích pro účely „oživené historie“ či reenactmentu a rádi by si přípravu pohoštění na místě co nejvíce ulehčili, aniž by museli činit ústupky „dobovosti“. Jelikož byl v jeho rámci kladen důraz především na přípravu všeho potřebného před akcí, proběhl v moderní kuchyni, takže jsme mohli naplno využít její potenciál a v rekordním čase zvládli společně uvařit celkem 12. pokrmů. Kromě stálice, mezi které patří lososové paštika, rozebieraná slepice a kaše z bobů, jsme připravili i huspeninu, višňový konkavelit, fíkový a kdoulový maz, kančí pečínku, vaječné klobásky, křepelky v sladké omáčce, bažanta nadívaného křepelkou s omáčkou z hroznů a vejce mandlová. Účastníci také mohli ochutnat perník připravený podle receptu, který naleznete v článku Perník neboli peprník.
Kromě toho jsem se podělila o tipy na převoz a uskladnění pokrmů na akci. Důležitým samostatným tématem bylo, jak historicky správně poskládat jednotlivé pokrmy do menu a také jsme si představili základní potřebné kuchyňské náčiní a nádobí nutné k vaření v rámci historických ukázek. Na workshopu se opět sešla skvělá společnost a nesl se ve velice pohodové a uvolněné atmosféře. Oproti minulému běhu jsme pouze udělali tu změnu, že jsme navařené pokrmy nezkonzumovali najednou na konci, ale jejich první část v obědovém čase a druhou na konci workshopu coby pozdní svačinku či brzký oběd, abychom si jídlo dokázali o to lépe vychutnat. Musím se přiznat, že workshopy tohoto typu mám nejraději, jelikož mám jednak možnost sdílet moje zkušenosti se zapálenými nadšenci, ale také se od nich spoustu užitečného přiučit.





